Tekstvak: Tekstvak: Sponsors Symposium
www.PetZoo.nl
www.zooveldhoven.nl

Verslag Birdsymposium  2014

2015

Birdsymposium

Er waren sprekers en er was een workshop.

  cid:image039.jpg@01CF7CE0.089E3BE0 

 

Ik stel ze even aan u voor .

Peter Bastiaansen. Na het behalen van zijn diploma aan de Hogere Landbouwschool deed hij studie bij Diergeneeskunde in Utrecht. Een studie die hij afrondde met “De Tropencursus” Mede door deze Tropencursus kwam hij terecht in een land wat je zou kunnen beschrijven als  “Armoede op een bank van Goud”, Bolivia. Hij had daar 5 jaar lang het voorrecht om met de indigenas op te trekken in de onbeschrijflijk mooie natuur van dit land variërend van NAP tot 5000 meter hoogte, van zoutvlaktes, zilvermijnen tot tropisch regenwoud. Het land waar je nog in oog komt te staan met fantastische vogelsoorten van kolibrie tot hyacint ara.

 

    

 

Bij terugkomst in Nederland kreeg hij in dierenkliniek de Baronie in Prinsenbeek de mogelijkheid om iets met zijn cultuurshock te doen . Hij ging zich verdiepen en specialiseren in de vogelgeneeskunde. De uitdaging voor 2014-2015 wordt de verbouwing van de kliniek waarbij de vogelafdeling uitgebreid word, extra faciliteiten voor operaties en opname en andere zaken zoals voeding, speelgoed, gedrag en cursussen ruimschoots terecht kan. Vandaag liet Peter ons een stukje van zijn werk zien door enkele patiënte met ons onder de loep te nemen. Het was een zeer indrukwekkende lezing om het eens te zien vanuit het perspectief van de dierenarts .Zelf als je met een vogel komt ben je vaak in paniek .En weet je pas een dag later wat er eigenlijk allemaal speelde. Nu zag je waaraan een dierenarts allemaal moest denken ,overwegen en onderzoeken om tot een juiste diagnose te komen Met beeld en film legde de dierenarts ons uit waarop hij dan let en waarom hij sommige acties onderneemt. De vragen tussen door werden netjes beantwoordt en deze laatste lezing liep dan ook een half uurtje uit. Dat was vandaag niet erg. Mooi weer en een enthousiast publiek zorgde voor de juiste stemming.  Meer weten ! Kijk ook op  www.dierenkliniekdebaronie.nl   

 

Peter bedankte het bestuur van Birdsymposium wat we zeer op prijs stelde ! Leuk!!

cid:image040.jpg@01CF7CE0.089E3BE0           

Professor Gerry Dorrestein
Hij is de patholoog-directeur van het diagnostisch pathologie laboratorium NOIVBD in Veldhoven. Hij heeft 30 jaar gewerkt als patholoog aan de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht en is bekend van veel lezingen, publicaties en boeken op het gebied van ziekten van vogels. In 2006 is hij in Veldhoven een eigen onderzoekscentrum begonnen. Sinds het ontdekken van het avian bornavirus als oorzaak voor KDS/PDD heeft zijn wetenschappelijk onderzoek zich vooral toegelegd op de diagnostiek en epidemiologie van dit virus. Hij werk hier nauw samen met Dr Siwo de Kloet (Avian Biotech, USA), diverse onderzoekscentra en universiteiten in Europa en Amerika en met de opleidingscentra AVANS te Breda en het SUMMA college in Eindhoven. Hij heeft ons  een update gegeven omtrent de laatste ontwikkelingen op het gebied van PDD (Proventriculair Dilatation Disease) en de relatie met het bornavirus. En enkele van u dede zijn workshop. Een kijkje binnenin een vogel en leerde meer over deze dodelijke ziekte PDD / KDS (Kliermaag Dilatatie syndroom). Het is de nummer 1 van meest gevreesde ziekten onder vogels.
Er is een fonds opgericht om onderzoek te financieren en stimuleren
,het PDD Research Fonds www.pddfonds.com.  Ook op de site www.noivbd.nl is onder het kopje PDD veel informatie te vinden. We hopen dat u het PDD.R.F blijft ondersteunen  

Dierengedrag. Een  workshop bestaande uit 2 delen! Iris molenaar –Buswijller was vandaag aanwezig voor gedrag met Papegaaien .Ze is een gediplomeerd kynologisch instructrice en gedragstherapeute voor honden en papegaaien. Ze geeft voorlichting (lezingen en cursussen) die met dieren en hun gedrag en ontwikkeling te maken hebben. Doet gedragstesten voor de dierenbescherming (asielen) in de regio Rijnmond. Ze is in het bezit van 6 honden en 2 edelpapegaaien. Pino en Moomba . Ze zijn lid van het gezin en ze spelen met de honden. Uiteraard is dit altijd onder toezicht. Er is  zoveel miscommunicatie tussen mens en dier dat dit haar motivatie is om mensen hierin te scholen .Tijdens het  Bird Symposium heeft ze gedrag en problemen besproken. Maar liefs 32 mensen deden mee aan deze workshop.  Iris.molenaar@bumo.nu.    

De workshops

cid:image010.jpg@01CF7CB5.86E8EB10     cid:image011.jpg@01CF7CB5.86E8EB10   cid:image009.jpg@01CF7CB5.86E8EB10

Ook dit jaar had men zich weer volop ingeschreven voor de workshops van Iris Molenaar over gedrag van de papegaai en de workshop van Gerry Dorrestein, autopsie van een vogel. De beide workshops waren dan ook zeer snel volgeboekt.De workshops werden gegeven in de Educatieve zaal in Zoo Veldhoven.

‘s- Morgens om 11.00 uur ging Iris van start met het 1e deel van de workshop over gedrag. Ze had haar eigen edelpapegaaien Pino en Moomba meegenomen om kleine demonstraties mee te geven. Allereerst is het maken van een plan van aanpak een aanrader. Wat wil je bereiken met je vogel, wat wil je hem aanleren en op welke manier. Het lijkt allemaal heel makkelijk, maar in de praktijk valt het flink tegen. En dat hebben de  deelnemers ook zelf kunnen ervaren. Met behulp van een clicker moest een bepaalde actie worden uitgevoerd, die bij het “slachtoffer” niet bekend was. Het observeren van het gedrag was een serieuze taak en ook de timing voor het gebruik van de clicker was heel belangrijk in deze. Daarna kon er in groepjes gewerkt worden aan het maken van een plan van aanpak.

 

Van 13.00 tot 14.30 uur gaf Gerry Dorrestein zijn workshop van autopsie bij vogels. De deelnemers hadden goed zicht op de vaardige vingers van Gerry toen hij aan het werk ging. Deze keer was een geelkuif kaketoe het “slachtoffer”. Van kuif tot teen werd hij onder handen genomen door Gerry en niets ontsnapte aan zijn geoefend oog. Gerry vertelde uitgebreid wat hij precies ging doen, waarom hij dat ging doen en vertelde / liet zien wat hij bij de vogel tegenkwam zoals bijvoorbeeld een volle krop, een vergroot orgaan of een afwijkende kleur ervan.

Van bepaalde organen werden stukjes op kweek gezet of onder de microscoop gedaan om te onderzoeken. Er werden tijdens deze 1,5 uur volop vragen op Gerry “afgevuurd” die hij met groot genoegen beantwoorde. Na afloop stond iedereen nog overeind en zag er niemand groen of geel(kuif).

 

In het 2e deel van de workshop van Iris, die rond 16.00 uur begon, werden de diverse plannen van aanpak besproken en geperfectioneerd. Iris liet wat opdrachtjes zien met Pino, alleen Pino had niet zoveel zin. Dat kan natuurlijk gebeuren. Het is een dier en ook een dier moet er plezier in hebben om voor jou te “werken”. Maar Pino had zoveel te zien en indrukken op gedaan en afleiding buiten de zaal, dat hij zich een beetje moeilijk kon concentreren. Allemaal duidelijke voorbeelden van wat er allemaal bij komt kijken en dat het observeren van gedrag erg belangrijk is en dat geduld een schone zaak is.

 

Al met al 2 zeer geslaagde workshops en onze dank gaat uit naar Iris en Gerry!                                                                    

Jan van Arkel 

 

  cid:image008.jpg@01CF7CB5.86E8EB10  cid:image012.jpg@01CF7CB5.86E8EB10

 

Geboren in 1963 in Den haag en opgegroeid in Brabant. Daar heeft hij de meeste jaren op school gezeten en zijn studie op de Technische Universiteit Eindhoven afgerond. Inmiddels woonachtig in  Noord Limburg. Zeer interessant vind hij internette en op zijn Internet site kan je de laatste nieuwtjes lezen.  Hij heeft  inmiddels bijna 30 jaar ervaring met het kweken van ara’s. Zijn hobby’s zijn ara’s en fotografie! Tijdens het Bird symposium deelde hij zijn kweek ervaringen . Met als onderwerp de Hyacint ara: En dat was indrukwekkend We zagen hoe zich een ei ontwikkelde en hoe een kuiken geboren werd. Wat je er allemaal voor moet doen om überhaupt een kuiken geboren te laten worden denk daarbij aan verdiepen in zijn natuurlijke habitat .En denk daarbij aan de leefomgeving daar of hier . Denk aan het voer daar of hier ! Omdat weer toe te passen op het  Nederlands klimaat met Nederlandse groente fruit en voedingsstoffen ,ruimte en tijd . Is een Job op zich!!  Maar met goed resultaat end at deelde hij vandaag met ons . Hij had een van zijn jonge hyacinten Bo  (Bokito) mee genomen.

 

 

 

Ingrid Ipenburg maakte leuke foto van de mensen en de hyacint ara .

En iedereen wilde op de foto dus dit was een succes voor het fonds

De opbrengsten gingen naar het goede doel: het PDD Research Fonds.

Het was zeer leuk , spannend en speciaal !!

Jan  www.een-01.nl / Ingrid. www.ipenburg-fotografie.nl

 

Wil van Zon en Erik van bussel.

 

  

 

Heeft voor de natuur in totaliteit, en dieren een groot respect, en vind dat we dieren die we gevangen zetten goed moeten behandelen. Zelf heeft ze

sinds 1994 ervaring met het houden van Australische- en Afrikaanse prachtvinken in de buitenvolière met licht verwarmd binnen verblijf.

In de loop der jaren is ze lid geweest van verschillende vogelverenigingen, om van anderen te kunnen leren hoe je vogels het beste kon verzorgen. Met een collega kweker is ze een paar jaar geleden op het idee gekomen te proberen Volière- Vogelhouders bij elkaar te brengen, met het doel van de ervaringen van andere kwekers te leren, fouten te kunnen voorkomen, en vogels welke op ongeveer dezelfde wijze gehouden, van elkaar te kopen of onderling te ruilen.  Zo is de “Kring van Volière Vogelhouders” tot stand gekomen. Sinds  begin januari 2013 is de club Speciaal Werkgroep Volière Vogelhouders opgenomen door de ANBvV. Hierdoor kunnen we terugvallen op de kennis binnen deze bond. Zodat wij op vrijwel alle vragen betreffende het “houden van vogels” antwoord kunnen geven.

Hun website www.kvvv.nl  Samen met Erik van Bussel  heeft ze deze lezing over het hebben en houden van de volière vogels in beeld gebracht.

In het dagboek zullen ze ook vaker een verslag schrijven over hun hobby ,om mensen meer bekend te maken met een “ andere kijk op “

het hebben en houden van vogels in de volière.

 

Tot slot Steve Brookes.

 

  

 

Hij was onze buitenlandse gast en met een oog voor vogels in de natuur

heeft hij twee lezingen verzorgt over Macaw Conservation and Parrots of Costa Rica .En Wonders of the Pantanal .

Wildlife was zijn passie en in 1987 verhuisde hij naar een groot huis met tuin ,en startte daar zijn eigen papegaaien collection .

Dit ontwikkelde zich zeer snel , vanuit de eerste Australische parkieten naar 

Neotropische Papegaaien zoals ara's, Conures, parkieten en papegaaien als de Red-capped Papegaai (Pionopsitta pileata).

Hiervan heeft hij verschillende generaties gekweekt.  Door deze vogels is hij vele verre reizen  gaan maken.

Het zien in de natuur en meer ontdekken over de soorten inspireerde hem. 

Na een kans om een reis naar Brazilië  in 2000 te boeken met de vooraanstaande Deense aviculturist Peter Hen veranderde zijn leven.

Hij ging naar de Pantanal en de Amazone en wilde dat vaker doen.

De  papegaaien in hun natuurlijke omgeving zien en fotograferen werd zijn hobby en werk.

 

 

Een aantal jaren van onderzoek en reizen leidde hem naar zijn eerste Parrot Watching Trip 'Wild Parrots Up Close' .In 2004 bezocht hij het Atlantische regenwoud, Brazilië in een zoektocht naar de Red-capped Papegaai . Daar  had hij een geweldige ontmoeting met deze speciale Papegaai, om nooit te vergeten. Inmiddels reist hij veel ,in groepen om vogels te zien in hun natuur . In het Atlantisch regenwoud, Zuid-en Midden-Amerika en het Caribisch gebied ,zijn vele ara's en papegaaien en veel  andere vogels , wilde dieren. In 2014 is hij naar  Australië gegaan en Tasmanië .

  

 

    

Het gebruik van lokale gidsen, chauffeurs en schippers om de beste waarnemingen en ervaringen mogelijk te maken voor iedereen .Dit helpt ook de plaatselijke economie. Op elke reis probeert hij een project , Parrot Project of een Habitat / Land Project, te bezoeken ,die uiteindelijk zorg draagt aan de bescherming van de papegaaien . Vanuit deze ervaring help ik papegaaien in het wild en werk samen met World Parrot Trust .Hij verzorgt de Blog van de World Parrot Trust .Maakt  verslagen foto’s en artikelen .

 

Vandaag was hij te gast in Nederland op het Bird Symposium te Veldhoven Dit is zijn manier om het goede doel waar deze dag voor staat  te ondersteunen. Hij nam ons mee naar de wonderlijke wereld van de papegaaien in Brazilië Veel foto’s die adembenemend waren of dat nu  een spin of kaaiman of een bijzondere vogel was. Maar vooral de vele soorten papegaaien vlogen door de presentatie. Het was een genot om naar te kijken. En met zijn uitleg komen de kriebels te gaan sparen om een van zijn fantastisch reizen mee te maken. Hiervoor kijkt u even op : Wild Parrots Up Close http://www.wildparrotsupclose.com

 

 

De opbrengsten van deze dag bekend te maken mede dankzij de ,workshops , de loterij en de succesvolle foto actie is :

 

1000,-  voor het  PDD Research Fonds

We zijn zo trots als een Pauw   

 

cid:image003.gif@01CF7E5A.D34EB1A0cid:image037.jpg@01CF7CE0.089E3BE0

 

De organisatie bedankt iedereen voor een fantastische dag.  

Speciaal bedanken we de aanwezige standhouders op deze dag .

En de bakker “t lekkerplekske uit Helmond voor al het lekkers bij de koffie en thee

En al de sponsors, die te vinden op onze website  www.birdsymposium.nl  

En ook in het programma boekje vind diverse sponsors .

En de magazines en diverse clubs voor het plaatsen en delen van de flyer.

En iedereen die een warm hart toedraagt aan dit goede doel.

 

Dank u wel allemaal

 

Reacties van mensen:

cid:image047.jpg@01CF7CE0.089E3BE0  cid:image048.jpg@01CF7CE0.089E3BE0

Beste organisatoren, 

Ook wij waren aanwezig op het 5e Birdsymposium. Wij hebben net zoals de andere jaren weer genoten van al het geen  dat geboden werd. Doordat sommige van de vele aanwezigen de weg naar Zoo Veldhoven niet zo goed konden vinden, ook wij kwamen via de nieuwe weg, begon het symposium een kwartiertje later .Na het openingswoord hebben we aandachtig geluisterd en de beelden bekeken van Gerry Dorrestein over een belangrijk onderwerp namelijk PDD. Daarna genoten wij van Steve Brookes zijn lezing Macaw Conservation and Parrots of Costa Rica.Wat hebben wij prachtige beelden gezien, werkelijk wondermooi. Toen was het tijd voor de workshop / cursus gedrag voor huiskamer vogels van Iris Molenaar. Hier werden wij gewezen hoe om te gaan met het aanleren van bepaalde opdrachten aan onze vogel. Er kwamen zaken aan de orde waar je normaal nooit aan zou denken. De Workshop werd op een leuke manier gebracht en de tijd was zo om.

 In de pauze bezochten we het park Zoo Veldhoven. Het park is stevig onder handen genomen en ziet er een heel stuk beter uit dan voorheen. Er is heel wat werk verzet. Maar met het goede weer erbij hebben wij genoten van de nieuwe opzet van het park.  En als bezoeker van het Birdsymposium hadden wij gratis entree tot het park.

 

 

 

Na de pauze bezochten we de zeer interessante lezing van Jan van Arkel over  de kweek met de Hyacint ara. Wat zijn het toch mooie vogels en wat een geduld moet de kweker hebben voordat het lukt om jonge Hyacint ara's te krijgen. Hierna naar het tweede deel van de workshop; gedrag. Het tweede deel was al net zo interessant als het eerste deel. We hebben de  zaal iets eerder verlaten omdat de lezing van Peter Bastiaansen over medicatie bij vogels begon en wij dit onderwerp niet wilde missen. Na afloop werden de prijzen van de tombola getrokken en gingen weer heel wat gelukkigen met een prijs naar huis. Je kon ook nog op de foto met de Hyacint ara waarvan de helft van de opbrengst ook weer naar het PDD fonds ging. Iedereen kreeg nog een zak Dutch Birdfood pellets van PetZoo. Tevens had iedereen 's morgens bij binnenkomst ook nog twee consumptie bonnen ontvangen.

 

Het was weer een hele leuke en interessante dag. Hij was weer om voordat we het in de gaten hadden. De organisatie had weer stinkend hun best gedaan, hetgeen niet zo eenvoudig is. Omdat wij zelf ook activiteiten organiseren weten wij als geen ander hoeveel tijd en werk het kost om zo'n dag te organiseren en alles tot in de puntjes te verzorgen. Chapeau aan alle medewerkers, jullie hebben ons een fantastische dag bezorgd! met vriendelijke groet Elly en Charel vanuit Maastricht.

 

 

De lezingen waren goed al was het geluid vanuit het café soms wel wat hinderlijk.  Maar verder was het leuk hieraan deel te nemen. De wandeling die ik door het park maakte was heerlijk, mooi opgeruimd en netjes verzorgd, en bijna alle vogels zagen er geweldig uit. Ik hou wel NIET  van roofvogels die de hele dag op een boomstam, zonder eten en drinken , met een riempje zitten vastgebonden. Het uiltje wilde  weg maar kon dat niet omdat hij aangelijnd was. Waarom doen ze dat? Verder was de dag perfect.

 

Noot Dagboek : Dit is inderdaad voor training. Na een uurtje zetten ze er weer een andere roofvogel neer. Zo wennen ze de vogel aan mensen en in de toekomst kan men met de vogels werken.

 

 

 

 

Veldhoven Zoo” is flink opgeknapt, maar er is nog wel werk aan de winkel.

De bordjes “Wandelroute” klopten niet ,daardoor heb ik vaker het zelfde rondje gelopen en kon de weg maar moeilijk vinden.

Gaaf , met Hyacinth-ara Bokito op de foto. Dat vond ik zelf ook een hoogtepunt van de dag. De lezingen vond ik allemaal interessant, vooral die van Jan van Arkel over Hyacinth-ara’s en die 2 van Steve Brooks over zijn kromsnavel-reizen.

 

Birdsymposium : De dag was weer top! Leuke lezingen, prima georganiseerd! In de pauze lekker het park door gelopen en ik ben blij dat het zo opgeknapt is. Er waren nog meer dan voldoende papegaaien en ik vind het als roofvogelliefhebber ook leuk dat er nu zoveel roofvogels zitten.

Na de laatste lezingen de loting en wat heb ik een fantastische prijs gewonnen! Voor het eerst in al die jaren heb ik iets gewonnen! En dan ook nog op het aller laatst, met het nummer wat door iemand onder ons al voorspelt was! Toppie ….

 

 

 

 

Lieve mensen bedankt voor deze fantastische dag en ook bedankt  o.a.  Ellen, Jose ,Rita ,Karin ,Marian voor de foto’s die zijn toe gestuurd.

We zien u graag 23 November in Den Haag Avonturia dag papegaaien en parkieten.

 

The Meet and Greet is niet doorgegaan wegens te weinig animo. De dagen er na zijn we samen met Steve enkele kwekers gaan bezoeken .En ook hun willen bedanken voor hun warm ontvangst. Steve heeft genoten van de Hollandse gastvrijheid omringd door geweldige mooie vogels en dieren en mensen. Close in counter met koeien. Ook zijn we naar de Oostvaarder Plassen geweest waar we ook een beetje de Nederlandse natuur op foto konden zetten.

Onze week met Steve werd een groot succes.  En enkele foto willen we met u delen.      

 

   cid:image038.jpg@01CF7E5B.C9070D40

   

 

    cid:image058.jpg@01CF7E5B.C9070D40

 cid:image055.jpg@01CF7E5B.C9070D40   cid:image060.jpg@01CF7E5B.C9070D40     

                                                  

Het verslag over PDD en de laatste nieuwtjes houd u nog te goed.

 

Team Bird Symposium

 

Ed Thiely Ankie Caroline en Hans

 

Hoofdsponsor van deze dag PETZOO en Zoo Veldhoven

www.petzoo.nl en  www.zooveldhoven.nl

Het eerste lustrum van het Birdsymposium.

   

Sinds vijf jaar organiseert het Birdsymposium team een dag om zo kwekers en huiskamervogel eigenaren te informeren,over zaken die spelen in de vogelwereld. Wij  informeren over ziekten en gedrag, laten buitenlandse sprekers komen en we nemen u mee over de wereld. Daarnaast worden de opbrengsten van deze dag ingezet om onderzoek te doen naar PDD via het PDD-ResearchFonds.

cid:image005.jpg@01CF7E5A.D34EB1A0  cid:image001.jpg@01CF7CB5.86E8EB10

Deze keer in Zoo Veldhoven.

Eigenaar  Richard Loomans, heeft het voormalige Papegaaienpark overgenomen. Van kindsbeen af is zijn passie : Vogels .Toen hij de kans kreeg, heeft hij  geen moment getwijfeld. Veel verblijven zijn gerenoveerd en er zijn er een aantal bijgekomen. Bijna alles is vernieuwd ,maar er is nog een hoop te verbouwen. Maar de eerste prioriteit is het welzijn van de dieren. Vandaag kon iedereen het park bezoeken en de zon zorgde voor een vrolijke en interessante dag in Zoo Veldhoven.